I Umeå finns det flera museer, som är väl värda ett besök. Det är även stor variation på vad som ställs ut, så oavsett vad du har för intresse så kommer du troligen hitta ett eller flera museum som faller dig i smaken. Det är dock omöjligt att skriva om dem alla, så här får du ett axplock av vad Umeå erbjuder när det kommer till museer.

Den förhistoriska världen

Umeå museumDen Förhistoriska Världen är faktiskt Sveriges tredje största museum. Här hittar du mängder av riktiga fossiler. Upptäck dinosaurier, trilobiter och växter. Du kan även titta på tänder som tillhört en mammut, eller en sabeltandad tiger. På detta museum finns det delar av över tjugo sorters dinosaurier. Detta museum drivs av en kristen ideell förening som är fristående, men du får se olika presentationer och teorier om universums, jordens och livets uppkomst och historia.

Guitars – The museum

Gitarrmuseet består av ungefär 500 objekt, så som en unik samling av elgitarrer, basar, förstärkare och övrig rekvisita. Två bröder, Samuel och Michael Åhdén, från Umeå äger denna samling, som är en av världens största privatsamling. Själva utställningen är upplevelsebaserad och interaktiv. Utöver utställning av gitarrer, så förekommer tillfälliga utställningar, samt besök av världsartister som håller i öppna gitarrlektioner.

Holmöns båtmuseum

Detta museum ligger på Holmön, i Umeås skärgård. Utställningen berättar om hur livet såg ut på ön förr i tiden, och här får man se både redskap som tillhört fiskare, säljägare och båtbyggare såväl som olika typer av båtar. Under sommaren återkommer tillfälliga utställningar som har anknytning till naturhistoria och kulturhistoria från denna ö och du kan gå kurser i traditionellt hantverk, båtbygge, sälskinnsberedning och trankokning.

Västerbottens museum

Västerbottens museum är ett museum som har något som passar alla. Det finns flera permanenta utställningar, så som Textil, Rock art in Sápmi, Umeå – minnen och framtid, Byggnadsvård, Skidutställningen och Gårdar, hus och visten. Dessutom kommer tillfälliga utställningar på besök under året.

Västerbottensost besökscenter

Västerbottensost, kan endast tillverkas vid Burträsk mejeri. Det är ingen som vet varför det är så, om det beror på vattnet, grödan eller ett nedslag från en meteorit. Osten tillverkas än idag enligt ursprungsreceptet av Ulrika Eleonora. Jämte mejeriet finns ett fantastiskt besökscenter. Här kan du smaka, lukta och se på ostarna. Du får även reda på mer om historien bakom tillverkningen och om skaparen Ulrika Eleonora.

Regementsmuseet

Detta museum passar dig som är intresserad av krigshistoria och militärhistoria. Regementet har funnits sedan 1642 och deltog i alla krig fram till 1814 då vi krigade mot Norge. Museiområdet har från tidig början varit en samlingsplats för alla som bodde och bor i Umeå.