hyrbil UmeåHär kan du ta del av tips vid bilhyra som är väl värt att tänka på och veta om, innan du hyr bil. Att hyra bil är lika vanligt i Sverige som utomlands, men reglerna kan skilja sig en del åt.

Utanför Sverige är den vanligaste åldersgränsen för att hyra bil 21 år, fast det kan tillkomma en avgift om du är under 25. Här i Sverige är den vanligaste åldersgränsen 18 år, men med en avgift om föraren är under 25 år. Vissa bilfirmor vill ej heller hyra ut bilar till personer över 70 år.

Det är bra om du kontrollerar hyresavtalet. Är det fria mil, eller debitering per mil som gäller? Om du ska köra långt, så är fria mil att rekommendera, även om grundhyran då oftast är högre. Ska du köra max tio mil, så kan mil-hyra vara bättre.

Kontrollera försäkringen, om allt ingår eller om det finstilta säger något annat. Se även över vad det står om självrisk om det skulle vara så att du råkar ut för en olycka med hyrbilen.

Hör efter med bilfirman vad som gäller vart du får köra med bilen. Gäller det bara inom Sveriges gränser eller får du köra över landgränser. En hel del av de firmor som hyr ut bilar är restriktiva med detta, så planerar du att resa över till Danmark eller Norge är det viktigt att ta reda på innan om detta är tillåtet eller ej.

Ta reda på vilken typ av service som ingår, om du får punktering, det sker en olycka, du råkar ut för stöld eller om bilen går sönder.

Kontrollera hela bilen innan du kör iväg. Notera vad som står på mätarställningen och jämför med hyresavtalet. Se över bilen efter skrapmärken och andra skador som redan finns. Skulle det finnas skador på bilen, som inte redan står eller blir noterade i hyresavtalet, så kan du bli skyldig att betala för dem.

Innan du bokar en hyrbil, jämför priserna mellan olika firmor, då det kan skilja sig en hel del både vad det kostar att hyra, men även när det gäller vad för service som ingår.